- Описание
Сортове: Шардоне, Совиньон, Гарганега.
Лозя: Селектирани лозя в някои от най-плодородните зони за вино във Венето. Средното производство е 120 квинтала от хектар, с доходност от 70% вино.
Винификация: След като гроздето достигне правилния баланс между киселинност и захарно съдържание, се винифицира чрез метод за бяло вино, мъстта се пресова нежно, следва студено утаяване, ферментира в стоманени бъчви за период от три до пет седмици, в зависимост от сорта грозде и температурата (между 15°C – 18°C). Базата за вино се разлива в бетонни резервоари с инертен газ азот (по този начин се избягва контакта с кислорода, в резултат на което съдържанието на ароматни въглеводороди остава непроменено). Последваща повторна ферментация се провежда в малки, затворени резервоари, с помощта на добавена концентрирана захар от същите гроздови бази и селектирани дрожди, с минимална продължителност 45 дни – по-дълъг период, от които и да било натурални полу- искрящи вина. Така се гарантират по-фини и по-устойчиви перли, маята е постепенно премахната чрез филтриране, след което е възможно финалното студено бутилиране, след продължителна стерилна филтрация.
Виното: Мимолетна бяла пяна, живителен мус, сламен цвят със зеленикави оттенъци, фин и проницателен букет с нотка на цветя и екзотични плодове /ананас и банан/. Сухо, леко пенливо, със светъл, балансиран и елегантно-деликатен плодов вкус.
Вкус: Лек, чист, но в същото време енергичен и жив, с приятен и продължителен послевкус на узрели плодове.
Препоръчва се с: предястия, деликатни основни ястия, риба, бели студени меса.
Температура на сервиране: 8°C.