- Описание
Грана Падано - 100 г
Грана Падано е популярно твърдо италианско сирене. Сиренето има солен, пикантен вкус с лек орехов оттенък. Грана Падано напомня на Пармиджано Реджано, но за разлика от него се произвежда не само в региона Емилия-Романя, но и в други области на Италия: Венето, Трентино-Южен Тирол, Пиемонт и Ломбардия. Още една разлика има с Пармиджано Реджано – при неговото производство се допуска мляко от крави, хранени с фуражи (за производството на пармезан се използва само мляко от крави, хранени със сено или трева).
За производство на 1 килограм сирене Грана Падано са необходими 17 литра мляко. Грана Падано узрява до 18 месеца. Питата сирене Грана Падано има цилиндричен вид с диаметър 35- 45 см, височина 15-18 см. Масата на узрелите пити сирене варира от 24 до 40 кг. Цветът му е бял до леко жълтеникав. Грана Падано се консумира както самостоятелно, така и като добавка към червени вина, към класически рецепти паста, при някои видове салати и други ястия.