- Описание
Пармиджано Реджано - 100 г
Пармиджано Реджано (на италиански “Parmigiano Reggiano”) е най-известното италианско сирене в света. Нарича се така, защото произлиза само от региона Емилия-Романя, Парма, Реджо Емилия, Модена и Болоня. Сиренето, приготвяно извън тези предели на региона, не може да използва запазената марка „пармезан“. Пармиджано Реджано се причислява към твърдите сирена. Производството му започва ежегодно на 1-ви април и завършва на 11-ти ноември. За производството на 1 килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко.
Пармиджано Реджано D.O.P. е гранулирано и полумаслено сирене със сламеножълт цвят и естествена, твърда, наситеножълта кора. Притежава характерен, богат, нежен и плътен вкус, който никога не е остър.
Отлично като предястие или като лека закуска, сиренето Пармиджано Реджано D.O.P. се използва в много типични италиански рецепти. Неповторим вкус има настъргано върху паста. Нарязано на люспи е отлична съставка в салати, върху Брезаола или телешко Капрачо. Особено добра е комбинацията му с отлежал балсамов оцет от Модена както и с плодове и ядки: круши, грозде, орехи или смокини.